Linea 900 presents "robbery and business of water" in Murcia

Sun, 19/12/2004

El Punt

Línea 900 (La 2, 20.30 h) emet Con el agua de todos , un reportatge de Julio Carmona que denuncia diversos casos de «robatori de l'aigua» a Múrcia i la xarxa de canalitzacions particular que ha creat «el mercat negre», en alguns casos «finançades per administracions públiques». Fa dos anys, l'emissió d'un treball semblant, Sed de golf , que denunciava el negoci especulatiu que es preveia desenvolupar a Múrcia amb l'aigua del Plan Hidrológico Nacional (PHN), va aixecar molta polèmica.

Múrcia reclama insistentment «aigua per a tothom» i argumenta que la meitat dels seus cultius depenen de les aigües subterrànies i que 26 aqüífers de la conca del Segura estan gairebé esgotats. El president de la Confederació Hidrogràfica del Segura, José Salvador Fuentes Zorita, reclama una nova legislació perquè l'actual no deixa clar «el càracter públic o privat de les aigües subterrànies i obre la porta al mercadeig».La gestió de la confederació en els últims anys està sota sospita. Un informe del fiscal de Medi Ambient del Tribunal Superior de Justícia de Madrid parla d'«un càrtel o grup econòmic» que ha creat «una xarxa il·legal de captació d'aigües públiques». Hi ha 22 empreses agrícoles, constructores i promotores d'urbanitzacions de luxe amb camps de golf que «tenen gairebé el monopoli de la il·legalitat amb el consentiment i la col·laboració de funcionaris públics» de l'anterior cúpula de la confederació.ILínea 900 descriu els casos més destacats de «robatori» i posa al descobert la xarxa de canalitzacions que ha creat el «mercat negre» i que permet exportar «aigua il·legal» a tota la regió.

Polèmica L'octubre del 2002 l'emissió de Sed de golf , que denunciava que part de l'aigua que havia de rebre Múrcia del PHN no es dedicaria als regadius sinó als camps de golf, va ser molt criticada pel govern murcià perquè no incloïa la seva versió i es va demanar un altre treball. En aquest cas, Con el agua de todos sí que inclou el testimoni del conseller d'Agricultura i Aigua de Múrcia, Antonio Cerdá, que defensa les actuacions d'alguns dels denunciats i nega les acusacions de robatori de l'aigua