SOCIEDAD Societat
AVUI Pág. A26  Martes, 14/10/2003

Autor: Joaquim Elcacho BARCELONA
 
       
 
Un catedràtic d' ecologia explicarà a Brussel·les que el PHN té les dades 'trucades'  
 
  25 tècnics contrasten els seus estudis davant la Comissió La Comissió Europea analitzarà l' impacte del transvasament de l' Ebre sobre el Delta    
     
 

[2,948 Caracteres]
Narcís Prat, catedràtic d' ecologia de la Universitat de Barcelona (UB) i un dels membres del grup d' especialistes que exposaran aquesta setmana els seus estudis sobre el riu Ebre davant la Comissió Europea, considera que els informes que analitzaran els tècnics europeus 'demostren que les dades que presenta el ministeri de Medi Ambient per justificar el transvasament estan trucades', segons ha explicat a l' AVUI. Prat detalla que el ministeri ha escollit un període de temps 'a la seva mida' per aconseguir que els informes del PHN donin uns cabals que no es corresponen amb la realitat del riu Ebre.
El catedràtic de la UB, a més, assegura que el ministeri continua 'manipulant' les dades sobre els cabals que necessita l' Ebre per evitar la destrucció del Delta i, entre d' altres aspectes, minimitza l' impacte que tindrà el canvi global del clima sobre l' aigua existent en aquesta conca. L' expert català afirma que si s' apliquen els mètodes de càlcul del ministeri en un període de temps realment representatiu, 'el cabal mínim de l' Ebre seria de 212 metres cúbics per segon i no els 100 meres cúbics que proposa el ministeri, ni els 135 que defensa la Generalitat'. Tot i amb això, Narcís Prat considera que aquesta xifra seria 'el mínim imprescindible' i que el cabal més adequat per ajudar a resoldre els problemes del delta de l' Ebre seria de '400 metres cúbics per segon durant els mesos d' hivern i uns 200 metres cúbics a l' estiu'.
Informes tècnics Les dades analitzades per Narcís Prat formen part de l' informe que la direcció general de Medi Ambient de la Comissió Europea analitzarà dijous i divendres d' aquesta setmana a Brussel·les. Les sessions han estat organitzades per contrastar les dades del ministeri de Medi Ambient amb les de diferents experts seleccionats per organitzacions no governamentals i el govern de l' Aragó. La Comissió preguntarà als tècnics 'quin serà el cabal del riu Ebre després d' efectuar-se el transvasament' i 'quin ha de ser el règim fluvial al baix Ebre que es requereix per garantir la protecció de l' estat ecològic i químic del riu i el seu delta'.
Davant els tècnics de la Comissió seuran dijous i divendres 25 especialistes: 11 en representació del ministeri de Medi Ambient, 2 nomenats pel govern de l' Aragó i 12 nomenats per organitzacions no governamentals.
El ministeri aporta 7 enginyers de camins, canals i ports, 2 enginyers civils i 2 biòlegs. Per contra, entre els científics nomenats per les ONGs hi ha 9 biòlegs, 2 ecòlegs i 1 enginyer. El govern aragonès ha nomenat Antonio Embid, catedràtic en dret administratiu, i Eugenio Nadal, enginyer agrònom que va presidir la Confederació Hidrogràfica de l' Ebre.