(2096 bytes)       Diario Oficial de la Generalitat de Cataluña


Rango: Decreto
Fecha de disposición:
5 de marzo de 1996
Fecha de publicación:
11/3/1996
Número de boletín:
2180
Órgano emisor:
Departamento de Medio Ambiente
Título:
Decreto 83/1996, de 5 de marzo, sobre medidas de regularización del saneamiento de las aguas residuales


DECRET 83/1996, de 5 de març, sobre mesures de regularització d’abocaments d’aigües residuals.
 

L’article 92 de la Llei 29/1985, de 2 d’agost, d’aigües, estableix que totes les activitats susceptibles de provocar la contaminació o degradació del domini públic hidràulic i en particular l’abocament d’aigües i productes residuals susceptibles de contaminar les aigües continentals, requereixen autorització administrativa.

Igualment, els articles 56 i 57 de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de costes, subjecten a autorització administrativa tots els abocaments, qualsevol que sigui el bé de domini públic marítimo-terrestre en què es realitzin.

Dins d’aquestes autoritzacions es fixen els límits concrets que l’abocament ha de complir a fi de ser acceptable per al medi receptor.

L’annex al títol III i la taula 1 de l’annex al títol IV del Reglament del domini públic hidràulic, aprovat per Reial decret 849/1986, d’11 d’abril, així com les Ordres del Ministeri d’Obres Públiques i Urbanisme de 12 de novembre de 1987, 13 de març de 1989 i 28 de juny de 1991 constitueixen el referent legal per a l’establiment dels límits als quals s’han de sotmetre les autoritzacions d’abocaments d’aigües residuals a la llera pública. Pel que fa als abocaments d’aigües residuals realitzats des de terra a mar, el marc ve constituït pel Reial decret 258/1989, de 10 de març, l’Ordre del Ministeri d’Obres Públiques i Transports de 13 de juliol de 1993, i les Ordres de 31 d’octubre de 1989, 9 de maig de 1991 i 28 d’octubre de 1992.

En data 22 d’abril de 1995 va entrar en vigor el Reial decret 484/1995, de 7 d’abril, pel qual l’Administració de l’Estat dicta normes sobre regularització d’abocaments d’aigües residuals en l’àmbit de les conques hidrogràfiques de la seva competència, amb la finalitat d’aconseguir a un ritme adequat l’acomodació dels abocaments a les previsions de la Llei d’aigües, ateses les mancances que, a l’efecte, presenta el procediment previst en els articles 246 i següents del Reglament del domini públic hidràulic.

Pertoca ara al Govern de la Generalitat de procedir, amb la mateixa finalitat, a regular aquest procediment de regularització dels abocaments, per a l’autorització dels quals ostenta la competència la Junta de Sanejament del Departament de Medi Ambient, segons preveu l’article 5.1.k) de la Llei 19/1991, de 7 de novembre. Tanmateix, el present Decret no només s’aplica als abocaments que es produeixen al domini públic hidràulic, sinó també als que s’efectuen de terra a mar, a fi i efecte de comptar amb un procediment comú, la qual cosa porta a derogar l’ordre del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de 19 de febrer de 1987, vigent fins ara, la qual només s’ocupava dels primers.

Una de les singularitats d’aquest procediment de regularització és la seva independència amb el règim tributari a què resten sotmesos els abocaments d’aigües residuals, ja que, si bé la normativa estatal subjecta al Cànon d’abocament únicament els abocaments autoritzats, la Llei de Catalunya 19/1991, continuadora de la Llei 5/1981, ordena l’aplicació de l’Increment de tarifa de sanejament i Cànon de sanejament a qualsevol abocament com a impost disuassori de la contaminació, amb independència de la seva situació administrativa. L’evident concurrència entre una i altra figura s’ha de resoldre, tal com preveu la mateixa Llei d’aigües, tenint en compte el tribut autonòmic, la qual cosa no implica que l’autorització de l’abocament vingui donada per l’aplicació d’aquest, sinó que el seu atorgament ha de sotmetre’s a les normes generals de la Llei d’aigües, que es desenvolupen mitjançant aquest Decret.

Es tracta, doncs, de superar l’existència d’una tipologia d’abocaments no adequats a la normativa vigent, però susceptibles d’acomodació, comptant amb la col·laboració dels seus responsables, mitjançant l’establiment d’un procediment que permeti l’adopció de plans de regularització, tendents a la consecució de l’autorització definitiva d’abocament mitjançant l’execució d’un programa d’actuacions.

En conseqüència, a proposta del Conseller de Medi Ambient, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i d’acord amb el Govern,

Decreto:

 Article 1

Objecte

És objecte d’aquest Decret la regulació del procediment aplicable per a l’obtenció per part dels titulars d’abocaments d’aigües residuals, de l’autorització prevista a la normativa sectorial aplicable, així com l’establiment de normes d’adaptació de caràcter transitori.

Article 2

Àmbit d’aplicació

Les normes contingudes en aquest Decret són d’aplicació a tots els abocaments d’aigües residuals que es realitzin tant amb caràcter directe com indirecte, i qualsevol que sigui el medi receptor de l’efluent, l’autorització dels quals correspongui atorgar-la a la Junta de Sanejament en exercici de les competències que pertoquen a la Generalitat de Catalunya en matèria d’aigües i de costes.
 

Article 3

Classificació dels abocaments

A efectes del que disposa aquest Decret, tots els abocaments s’inclouran en una de les següents categories, en funció de la seva situació administrativa i del medi receptor:

-1 Abocaments a llera pública

a) Autoritzats conforme a les disposicions de la Llei d’aigües, amb instal·lacions acabades i en funcionament, respectant els límits imposats.

b) Autoritzats sense que respectin els límits de la resolució, o autoritzats amb anterioritat a la Llei d’aigües.

c) Amb autorització provisional conforme a les normes de l’Ordre del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de 19 de febrer de 1987, havent finalitzat les actuacions previstes i amb compliment dels límits imposats, o quan encara disposin de termini per a dur-les a terme.

d) Amb autorització provisional, una vegada exhaurit el termini d’actuacions previst i sense complir els límits de la resolució.

e) No autoritzats.

-2 Abocaments de terra a mar

a) Autoritzats conforme a les disposicions de la Llei de costes, amb instal·lacions acabades i en funcionament, respectant els límits imposats.

b) Autoritzats sense que la resolució d’autorització inclogui límits d’emissió de l’efluent, o autoritzats amb anterioritat a la Llei de costes.

c) Amb calendari d’actuacions en vigor, o finalitzat amb compliment dels límits imposats, conforme a l’article 58.d de la Llei de costes.

d) Amb calendari d’actuacions finalitzat sense respectar els límits de l’autorització.

e) No autoritzats.

Article 4

Obligacions dels titulars dels abocaments

-1 Els titulars de les activitats causants dels abocaments d’aigües residuals hauran de realitzar les actuacions que a continuació s’indiquen, en funció de la seva classificació segons les categories descrites a l’article 3, valorada en el moment de la entrada en vigor d’aquest Decret:

a) Abocaments compresos als números 1.a) i 2.a).

En aquest supòsit, no caldrà la sol·licitud d’una nova autorització, devent respectar estrictament les condicions imposades a la respectiva autorització.

b) Abocaments compresos als números 1.b) i 2.b).

S’haurà d’instar la revisió de l’autorització de que disposen, en el termini de dos mesos des de l’entrada en vigor del present Decret, segons es preveu en la lletra d) d’aquest apartat.

c) Abocaments compresos als números 1.c) i 2.c).

La Junta de Sanejament iniciarà d’ofici la tramitació per a obtenir l’autorització definitiva a atorgar conforme als articles 92 de la Llei d’aigües i 57 de la Llei de costes, mantenint-se els efectes de l’autorització provisional fins a la finalització del procediment, sempre que es respectin els límits i condicions de la mateixa.

d) Abocaments compresos als números 1.d), 1.e), 2.d) i 2.e).

S’haurà de sol·licitar l’autorització definitiva de l’abocament, en cas de disposar de les instal·lacions adequades per al tractament del seu efluent, en el termini de dos mesos des de l’entrada en vigor del present Decret, o bé, en cas contrari, presentar el programa de descontaminació gradual regulat a l’article 5.

-2 L’incompliment injustificat d’aquestes obligacions podrà donar lloc a la imposició de les sancions previstes a la vigent normativa d’aigües i de costes.

Article 5

Programa de descontaminació gradual

Els programes de descontaminació gradual que els titulars d’abocaments d’aigües residuals hauran de presentar d’acord amb l’article 4, s’ajustaran als següents requisits:

-1 El termini de presentació serà de dos mesos des de l’entrada en vigor del present Decret, o bé, si el procediment s’inicia d’ofici, en el termini que es faci constar en el requeriment corresponent.

-2 La documentació a presentar serà la següent:

a) Sol·licitud d’autorització provisional de l’abocament, amb el contingut previst a l’article 70 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

b) Projecte subscrit per tècnic competent, que inclourà:

Memòria descriptiva de l’activitat causant de l’abocament.

Descripció quantitativa i qualitativa de l’abocament, inclosa l’analítica, i del sistema, actual o previst, de depuració i/o evacuació de les aigües residuals, o reducció en origen de la contaminació, amb localització exacta del punt on es produeix l’evacuació, injecció o dipòsit de les aigües o productes residuals.

Programa d’actuació amb indicació de les obres, costos, fases d’execució i terminis.

Previsions d’explotació i manteniment.

Declaració de veracitat de les dades anteriors.

c) Acreditació d’haver sol·licitat la llicència d’activitats classificades.

Article 6

Efectes de la presentació del programa de descontaminació gradual

La presentació del programa de descontaminació gradual comporta l’atorgament d’una autorització provisional d’abocament, llevat que la Junta de Sanejament exigeixi del sol·licitant l’esmena de defectes de la documentació presentada. En aquest cas, l’autorització s’entén atorgada en el moment que els defectes detectats siguin esmenats.

Article 7

Tramitació

-1 Les sol·licituds acompanyades de la documentació tècnica descrita, es presentaran davant la Junta de Sanejament en qualsevol de les formes previstes a l’article 38.4 de la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

-2 Prèvia avaluació del programa de descontaminació gradual presentat, es sotmetrà al tràmit d’informació pública durant un termini de vint dies, mitjançant inserció d’anunci al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

-3 La Junta de Sanejament, a la vista de les al·legacions formulades en el tràmit d’informació pública i prèvia audiència del titular de l’abocament, emetrà proposta de resolució aprovant el programa de descontaminació gradual, el termini d’execució del qual serà el tècnicament necessari per a les obres previstes en cada cas.

-4 La resolució d’aprovació comportarà la confirmació o modificació, si escau, de l’autorització provisional de l’abocament a què es refereix l’article 6, llevat dels abocaments previstos als apartats 1.b) i 2.b) de l’article 3, en què l’aprovació comporta la revisió de l’autorització. Si la resolució en denegués l’aprovació, l’autorització provisional esmentada quedarà revocada.

-5 El termini per resoldre les sol·licituds serà de sis mesos comptats des de la seva presentació; transcorregut l’esmentat termini sense que hagi recaigut resolució expressa, la sol·licitud s’entendrà desestimada i l’autorització provisional revocada, llevat que la Junta de Sanejament en prorrogui expressament la vigència fins a la terminació del procediment.

-6 La Junta de Sanejament efectuarà un seguiment de les actuacions realitzades a l’empara del programa de descontaminació gradual, a efectes de comprovació del compliment de les condicions imposades al titular de l’abocament; acabades les actuacions amb assoliment dels objectius fixats, es procedirà a l’atorgament de l’autorització definitiva, amb el contingut previst a la normativa aplicable, amb excepció de les previsions dels articles 251.d) i e) del Reglament del domini públic hidràulic i 115.1.d) i f) del Reglament per al desenvolupament i execució de la Llei de costes, en allò que fa referència a l’establiment de terminis d’execució d’obres i adequació de l’efluent, que només seran admissibles mitjançant la presentació del programa de descontaminació gradual previst als apartats anteriors.

-7 Les despeses derivades de les proves analítiques de les mostres d’aigües residuals preses en les operacions de seguiment del compliment de les actuacions del programa de descontaminació gradual aniran a càrrec dels titulars dels abocaments.

Disposicions addicionals

-1 Abocaments exclosos

Resten exclosos de l’aplicació d’aquest Decret els abocaments municipals en tant no s’incorporin a les previsions del Pla de Sanejament de Catalunya, i els abocaments al medi receptor d’aigües residuals de tipus sanitari o assimilable quin volum no sobrepassi els 6.000 m³/any ni els 20 m³/dia, sempre que no puguin provocar afeccions significatives en zones sensibles. No obstant, l’exclusió no s’aplica als abocaments municipals d’aigües residuals industrials que no compleixin les ordenances locals d’abocaments.

-2 Abocaments municipals

Resten autoritzats els abocaments municipals de tipus domèstic o de naturalesa assimilable a domèstic, inclosos en les previsions del Pla de Sanejament de Catalunya. La Junta de Sanejament determinarà, prèvia audiència a les Administracions actuants encarregades de l’explotació i manteniment de les instal·lacions de depuració d’aigües residuals, les condicions i límits a què resten sotmesos els abocaments.

Disposició transitòria

Els expedients iniciats abans de la entrada en vigor del present Decret, es regiran per la normativa vigent a la data de la sol·licitud.

Disposició derogatòria

Queden derogades totes les normes d’igual o inferior rang que s’oposin al que preveu aquest Decret, i en particular, l’Ordre del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de 19 de febrer de 1987, sense perjudici del manteniment dels efectes de les autoritzacions provisionals dictades a l’empara de l’esmentada Ordre, segons preveu l’article 4.1.c) d’aquest Decret.

Disposició final

El present Decret entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
 

Barcelona, 5 de març de 1996

Jordi Pujol

President de la Generalitat

Albert Vilalta i Gonzàlez

Conseller de Medi Ambient

(96.058.002)