(2096 bytes)       Diario Oficial de la Generalitat de Cataluña

Rango: Decreto
Fecha de disposición: 30 de enero de 1986
Fecha de publicación: 26/3/1986
Número de boletín: 666
Órgano emisor: Departamento de Política Territorial y Obras Públicas
Título: Decreto 54/1986, de 30 de enero, sobre ayudas para la realización de actuaciones de eliminación de carga contaminante.


Decret 54/1986, de 30 de gener, sobre ajuts per a la realització d’actuacions d’eliminació de càrrega contaminant.

La consecució dels objectius del Pla de Sanejament de Catalunya, en l’obtenció dels nivells fixats de qualitat de les aigües, comporta l’execució i explotació de sistemes de sanejament comunitaris i privats. L’execució dels sistemes comunitaris que recullen abocaments domèstics i industrials a xarxes públiques correspon a les Administracions Actuants del Pla de Sanejament, mentre que l’execució dels sitemes privats, principalment abocaments d’indústries privades aïllades, és competència de les mateixes indústries.

Tenint en compte que els objectius del Pla s’han d’assolir de forma progressiva, és imprescindible coordinar les actuacions a desenvolupar directament per l’Administració i per la iniciativa privada de forma que s’actuï al mateix temps a les zones qualificades com a prioritàries i s’obtingui la màxima rendibilitat dels fons econòmics invertits. Una de les formes d’aconseguir aquesta coordinació d’actuacions consisteix en la incentivació de les actuacions privades mitjançant la concessió dels ajuts als particulars, seguin uns criteris objectius coherents amb el Pla de Sanejament de Catalunya.

Els criteris que s’estableixen per a l’atorgament dels ajuts tenen en compte l’impacte que els abocaments d’aigües residuals provoquen al medi hídric (tòxics, càrrega contaminat clàssica, etc.), els usos de l’aigua, i la incidència sobre els sistemes de sanejament comunitaris (adequació d’abocaments per fer-los compatibles amb les depuradores comunitàries). És evident que el primer objectiu que s’ha d’aconseguir és l’eliminació dels productes tòxics que afecten al medi hídric i especialment aquells que potencialment puguin afectar fonts de subministrament per a usos domèstics. És també de la màxima urgència l’acondicionament dels abocaments industrials a xarxes públiques, que s’han de tractar en una depuradora comunitària, aconseguint l’adaptació de la seva qualitat als nivells adequats que permetin el correcte funcionament i conservació de les instal·lacions. Altres objectius són la realització d’aquelles actuacions comunitàries en zones geogràfiques concretes, i l’eliminació de fangs procedents dels tractaments de depuració.

Aquesta doble vessant dels criteris, que ha de contemplar la contaminació abocada i la zona a on s’aboca, així com l’adequació a les realitzacions de les actuacions comunitàries, aconsellen atorgar ajuts amb la flexibilitat suficient per adaptar els criteris generals a les noves situacions creades pel desenvolupament dels Plans Zonals de Sanejament. L’atorgament dels ajuts per part de la Junta de Sanejament ha de comportar l’anàlisi de les sol·licituds presentades, estudiar l’adaptació de les actuacions a realitzar segons els criteris establerts, i atorgar-les de forma que es produeixin els majors beneficis de les inversions. Aquesta valoració s’haurà de fer amb l’aplicació dels millors mitjans tècnics disponibles, i potenciar, entre d’altres, els models matemàtics de qualitat;

Per tant, a proposta del Conseller de Política Territorial i Obres Públiques i els models matemàtics de qualitat,

Decreto:

Article 1

-1.1 La Junta de Sanejament podrà concedir ajuts amb la finalitat de realització d’actuacions per a l’eliminació de la càrrega contaminant, amb càrrec a la partida corresponent del Capítol VII del seu Pressupost vigent.

-1.2 Els ajuts esmentats podran ser sol·licitats per:

a) Els titulars d’establiments industrials que generin càrrega contaminant abocada a les aigües residuals al medi receptor, els quals estiguin ubicats dins de l’àmbit territorial d’un Pla Zonal de Sanejament aprovat.

b) Els titulars d’empreses dedicades al tractament i eliminació de la càrrega contaminant generada per tercers.

c) Les comunitats d’usuaris que generin càrrega contaminant i que agrupin els seus vessants per a la seva depuració conjunta.

Article 2

Podran ser objecte de la concessió dels ajuts previstos en la present disposició les actuacions que realitzin els establiments i entitats esmentats en l’article anterior, destinades als usos següents:

a) La construcció d’instal·lacions d’evacuació i tractament de la càrrega contaminant existent en les aigües residuals abocades, així com la millora de les instal·lacions ja existents.

b) La construcció d’instal·lacions de tractament dels fangs produïts a les instal·lacions de depuració de les aigües residuals, i la seva millora.

c) Les modificacions de les instal·lacions de producció, i la construcció d’aquelles destinades a la recirculació de l’aigua, de les quals es derivi una reducció de la contaminació generada.

d) El tractament de contaminants líquids específics i dels fangs produïts en el tractament d’aquests residus, així com dels especificats en els apartats anteriors, el qual, per naturalesa d’aquells, sigui convenient que el realitzi una empresa especialitzada com a servei a tercers.

Article 3

-3.1 Dins dels usos esmentats en l’article anterior, es consideren prioritàriament, en ordre a la concessió dels ajuts, aquelles actuacions, els objectius de les quals siguin els següents:

a) El pretractament d’abocaments a xarxes de clavegueres, del qual es derivi una eliminació de tòxics o altres productes que dificultin el bon funcionament de les estacions depuradores comunitàries.

b) L’eliminació de productes tòxics abocats amb les aigües residuals directament al mar, rius o llacs.

c) El tractament i eliminació dels fangs obtinguts en la depuració d’aigües residuals amb contaminació tòxica.

d) L’eliminació de la contaminació clàssica de les aigües residuals abocades al medi rural.

e) El volum de la contaminació a suprimir i l’eficàcia del dispositiu d’eliminació.

-3.2 Tanmateix, la Junta de Sanejament, mitjançant acord del seu Consell de Direcció, que serà publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, podrà modificar aquests criteris, sempre que així ho aconselli la situació de contaminació dins d’un àmbit territorial concret i amb la finalitat de complementar, de la manera més adient, les actuacions dels Plans Zonals de Sanejament.

Article 4

-4.1 Les sol·licituds per a l’obtenció dels ajuts que prendran la forma d’instància i seran adreçades al President de la Junta de Sanejament, s’hauran d’acompanyar amb la documentació següent:

a) Aquella que acrediti la personalitat del sol·licitant.

b) Plànol de la situació de l’establiment industrial.

c) Memòria descriptiva de l’activitat que es realitza, el tipus de contaminació generada i el lloc on s’aboca.

d) Avantprojecte valorat de les instal·lacions previstes per a la seva solució, un cop hagi estat aprovat per l’Administració competent per a l’autorització d’abocaments.

e) Rebuts acreditatius d’estar al corrent en les seves obligacions econòmiques envers la Junta de Sanejament.

f) Rebuts acreditatius d’estar al corrent del pagament de les seves obligacions fiscals, i, quan s’escaigui, còpia del document d’inscripció al Registre Industrial.

g) Còpia de la llicència municipal per a l’exercici de l’activitat.

-4.2 Rebuda aquesta documentació, el Director de Sanejament encarregarà als serveis tècnics corresponents les comprovacions i informes oportuns, a la vista dels quals ordenarà, si s’escau, la incoació de l’expedient, i requerirà al sol·licitant la presentació de la documentació addicional següent:

a) Projecte tècnic de les instal·lacions esmentades al número anterior.

b) L’oferta detallada de l’empresa adjudicatària de les obres i instal·lacions.

c) Qualsevol altra que la Junta de Sanejament cregui oportuna per tal d’aconseguir una millor informació en ordre a adoptar una resolució definitiva.

-4.3 El termini per a la presentació de sol·licituds de subvenció a la Junta de Sanejament finalitzarà el 31 de març de cada any. Les sol·licituds presentades amb posterioritat a aquesta data seran considerades per la Junta de Sanejament l’any següent.

-4.4 L’atorgament dels ajuts es farà mitjançant una resolució del President de la Junta de Sanejament, a la vista de la proposta de la Direcció de Sanejament i de l’informe favorable del Consell de Direcció.

-4.5 Cada any, la Junta de Sanejament publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la relació de les subvencions atorgades, amb indicació de l’establiment, import i tipus d’obra o instal·lació subvencionada.

Article 5

-5.1 L’import de l’ajut serà, com a màxim, del 30% del preu final de les actuacions.

-5.2 L’ajut es lliurarà: La meitat a la finalització de les actuacions.

L’altra meitat al cap d’un any.

Article 6

Les resolucions d’atorgament de les subvencions hauran de fer referència expressa a:

a) L’actuació i beneficiari concrets als quals es destina l’ajut.

b) L’establiment de procediments específics de comprovació i control de la correcta destinació dels fons concedits, sens perjudici del que estableix l’article 75.3 de la Llei 10/1982, de 12 de juliol.

c) La documentació justificativa que el beneficiari haurà de presentar, per tal de fer efectiu cadascun dels lliuraments esmentats en l’article anterior d) Les causes de revocació de l’ajut.

e) La compensació, quan sigui possible, de l’ajut amb l’increment de tarifa o cànon de sanejament al pagament del qual estigui obligat el beneficiari.

f) Les anualitats pressupostàries afectades i l’import corresponent a cadascuna, prèvia aprovació, si s’escau, pel Consell Executiu.

Disposició addicional

Les sol·licituds a què fa referència l’article 4.3, pel que fa a l’anualitat de 1986, podran presentar-se fins al 30 de juny.

Disposicions finals

-1 Resten derogades aquelles disposicions d’igual o inferior rang que s’oposin al contingut del present Decret.

-2 S’autoritza el Conseller de Política Territorial i Obres Públiques perquè dicti les disposicions i adopti les mesures necessàries per a l’aplicació, l’eficàcia i l’execució del present Decret.

-3 Aquest Decret entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 30 de gener de 1986

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Xavier Bigatà i Ribé Conseller de Política Territorial i Obres Públiques